Kulinarnie
Pyszne bułeczki śnidaniowe
Jedliście
już śniadanie? Jeszcze nie? To może spróbujecie zrobić fantastyczne bułeczki
śniadaniowe? Takie upieczone w domku bez spulchniaczy i innej chemii. I ten
zapach w domu…mm….
U
nas zagościły na stole przy niedzielnym śniadaniu, jednak idealnie sprawdzą się
także w tygodniu. Robicie wieczorem, układacie na blaszce i na noc wkładacie do
lodówki. Rano wstajecie i na 15 minut do piekarnika i gotowe :)
Co
nam było potrzebne?
25g
świeżych drożdży rozpuszczonych w 1 szklance letniego mleka (odstawiamy aż zaczną bąbelkować)*
W misce
mieszamy:
3
szklanki mąki pszennej,
1
łyżkę cukru
1
łyżeczkę soli
Do
tego wlewamy roztrzepane 1 jajko, 2 łyżki rozpuszczonego masła i mleko z
drożdżami. Wyrabiamy i odstawiamy na około godzinę.
Nie
macie aż tyle czasu? Ja wstawiam piekarnik na 45 stopni i wkładam miskę z
ciastem. Po 30 minutach jest już wyrośnięte.
* jeżeli używacie suchych drożdży to o połowę mniej i wsypujecie od razu do mąki
Jak
ciasto wyrośnie wyjmujemy, dzielimy na 10 w miarę równych części. Każdą
rozwałkowujemy cieniutko (obojętnie w jaki kształt) i cienko smarujemy
rozpuszczonym masłem. Zwijamy w rulonik a następnie w ślimaczka. Zwinięte
ślimaczki zostawiamy na blaszce do napuszenia na około 30 minut (lub sposobem piekarnikowym
jakieś 15 minut). Smarujemy jajkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka. Możecie posypać
makiem lub sezamem, jak u nas, albo czymkolwiek co lubicie.
Bułki w wykonaniu na prawdę łatwe. Super do zrobienia z dzieciaczkami:) Nina jak zawsze mi pomagała :)
Około
15 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzić na kratce.
Bułeczki
przepyszne, puszyste, mięciutkie.
Idealne na słono jak i słodko.
Dzieciaki je
uwielbiają!
A ja mam świadomość, że nie ma tam żadnych sztuczności :)
Przepis
pochodzi z Moje Wypieki
Na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńkoniecznie! są przepyszne
Usuń